Aannemer gekozen voor bouw kiosken Zaandam

Juli 2012, een mooi bericht op de website van de gemeente Zaanstad:

Aannemer gekozen voor bouw kiosken

De gracht krijgt vier unieke kiosken, opgetrokken in traditionele Zaanse houtbouw: de Zwaan, het Sluishuis, de Peperbus en de Windveer. Aannemer Duinmaijer uit de Rijp gaat ze bouwen. Hij is gekozen uit vier aannemers die deze bijzondere bouwwijze beheersen en bekend staan om hun vakmanschap.

Belangrijk bij de keuze van een aannemer was, naast kwaliteit en ervaring, ook de omvang van het bedrijf. De gemeente wilde geen eenmanszaak in de arm nemen. Reden daarvoor is dat in een kort tijdsbestek vier kiosken moeten worden gebouwd, waarvan twee gelijktijdig. De bouw gaat gelijk op met de aanleg van de gracht. Dat vergt de inzet van veel mensen en een zorgvuldige afstemming. De gemeente wilde daarmee geen enkel risico lopen.

Bijna verhuurd

De kiosken komen op de bruggetjes van de gracht te staan. Ze worden gefaseerd opgeleverd. Begin november zijn de Windveer en de Peperbus klaar, ter hoogte van de Vinkendwarsstraat. Ter hoogte van het Rozenhof komt het Sluishuis, die vanaf begin december te bewonderen is. Als laatste is de Zwaan aan de beurt, op de kop bij de Westzijde. Die is februari 2013 gereed. Met de bouw kan worden begonnen zodra de waterspeelplaats en waterinlaat gereed zijn, in december dit jaar. Het Sluishuis en de Zwaan worden gebouwd na oplevering van de gracht. De overlast zal echter gering zijn. De kiosken krijgen een publieksfunctie, bijvoorbeeld als winkel of horecaonderneming. De gemeente, eigenaar en exploitant van de kiosken, voert momenteel afrondende gesprekken met vier huurders.

Met de hand getekend

Begin 2010 schreef de gemeente een ontwerpprijsvraag uit onder Zaanse architecten. De combinatie Ontwerper Han van Leeuwen en Kentie en Partners Architekten kwam als winnaar uit de bus. Han van Leeuwen is een van de laatste specialisten in het restaureren en herbouwen van Zaanse houten gebouwen. Zijn streven is zoveel mogelijk de oorspronkelijke bouwwijze, materialen, details en kleuren te gebruiken. Hij tekende met de hand op een tekentafel de fijne details, waarna de acrchitect voor de uitwerking zorgde.