Verduurzaming eigen bedrijfspand M. Duinmaijer BV

7 mei 2020
Ons eigen bedrijfspand hebben we gebouwd in 2001, toen met Siem en Nico Duinmaijer aan het roer van ons familiebedrijf.
Toen waren warmtepompen, zonnepanelen, led-verlichting en biomassaketels niet- of nauwelijks aan de orde. Wel was er een visie dat dit in de toekomst zou gaan gebeuren. Het gehele pand, kantoren en werkplaats werd tijdens de bouw voorzien van vloerverwarming en ook aan een goede isolatie werd gedacht.

Hier kunnen wij als huidige generatie nu van profiteren door het gebruik van laag-temperatuur-verwarming en het pand verder te verduurzamen.
Hierdoor hebben wij twee jaar geleden een biomassaketel in gebruik kunnen nemen, waardoor we eigen houtafval en houtmot kunnen briketteren om hiermee het pand te verwarmen. Volledig automatisch en terug te zien in de energierekening sinds deze in gebruik is.

Begin van dit jaar is ook het dak voorzien van 380 stuks zonnepanelen. Goed voor totaal 108 kWp in een oost-west gerichte opstelling, zodoende dat de energieverdeling over de dag beter is. Ruim voldoende voor eigen gebruik, waaronder het laden van drie volledig elektrische auto's. Super mooi om zelf te ervaren hoe het verduurzamen van bestaande bouw, het financiële- én het milieuvoordeel hier samen gaan.